Uopfordrede udfordringer

Jeg har hovedsageligt valgt at søge uopfordret. Det har faktisk ført til adskillige kaffemøder og jobsamtaler. Fordelen ved at henvende sig uopfordret er, at man kommer foran i jobkøen til jobsamtaler.

Der er ikke så mange, der søger jobs, der ikke er slået op.

Kommer man igennem, er man pludselig forrest i køen. Jeg kan godt lide at være forrest i køen.

Mål #1: Få et kaffemøde

En uopfordret henvendelse har ét formål: At få foden indenfor til en samtale. Ikke andet!

Du skal ikke sælge dig selv. Du skal blot have det første kaffemøde. Bare en ½ time. De fleste husker altså personer, de har mødt, bedre end de husker CV’er de engang har læst.

Så hvordan skriver man en knivskarp uopfordret henvendelse, der sparker døren ind til virksomhedens jobsamtalerum?

Målgruppe

Første trin er at tage stilling til målgruppen. Hvem vil du målrette din henvendelse til? Jeg vil være sælger, så jeg målretter og sender primært min henvendelse til salgsdirektørerne. De er – i mit tilfælde – de endelige beslutningstagere. De fleste salgsdirektører er selv tidligere sælgere, er initiativrige og gode til at skabe kontakt. De påskønner andre, der kan demonstrere disse kvaliteter (i en jobsøgning og i det “virkelige” liv).

Min henvendelse skal derfor afspejle disse kvaliteter: Den skal være direkte, præcis, energisk, fængende, kantet/sjov og ultra kort. På den måde kommer den automatisk til at skille sig ud fra mængden.

“The killer mail”

Hvordan skriver man så en uopfordret “killer mail”, der sparker og rammer “den bagerste del på mennesket med en så hæsblæsende kraft”, at der sker noget?

Man allierer sig med personer i sit netværk. Bokser problematikken rundt nogle gange. Skriver et udkast. Får kritik og feedback. Skriver et nyt udkast. Ny kritik.

Efter nogle iterationer havde jeg fået udarbejdet en meget kort og kontant mail. Jeg sendte den ud til et par stykker på min liste. Super respons. Stort set alle svarede. Jeg kunne ligefrem forestille mig dem sidde og klappe i deres små hænder.

Herefter røg den ud til en længere liste af direktører og salgdirektører.

Resultatet

Jeg fik mange tilbagemeldinger. Positive – det var åbenbart en henvendelse, der skilte sig positivt ud fra mængden. De synes min mail var “fængslende, anderledes og stærk”.

Jeg har været ret succesfuld i mine bestræbelser på at få et første intromøde. Der har ikke altid været et ledigt job, men jeg har fået etableret en kontakt og sat mit kontrafej på landkortet. Det kan jeg løbende følge op på.

Men sådan er salg. Der skal 1.000 henvendelser til 100 møder. Der skal 100 møder til 1 job. Man kan lige så godt vænne sig til konceptet fra starten.