Hvordan du overlever den forfærdelige, vrede eller fjendtlige jobsamtale

Jobsamtaler er i sig selv ubehagelige situationer. Du har for det meste meget på spil – du føler måske den økonomiske påtrængende nødvendighed, din selvtillid kan være nede efter en længere jobsøgning eller du er måske ansat og bange for at din nuværende arbejdsgiver finder ud af at du er jobsøgende.

I den ideelle verden vil intervieweren genkende den uro som interview situationen skaber, mindske presset og vide hvilke spørgsmål, der skal stilles for at vise dig i det bedste lys. Desværre er det ikke altid du kan regne med disse ideelle vilkår. Du skal derfor være i stand til at bibeholde fatningen og blomstre, hvis interview situationen ikke viser sig at være ideel eller er direkte fjendtlig.

Stressende vilkår.

Kontoret står overfor en uventet kundekrise og intervieweren prøver derfor at skynde på dig. Airconditioneren er i stykker. Vandkøleren er tom. Dine fysiske omgivelser spiller en stor rolle i forhold til hvor veltilpas du føler dig, og de vil ikke altid være lige imødekommende.

Forvent det værste, så bliver du kun positivt overrasket. Forbered selv det du har brug for, så du ikke er afhængig af andre. Tag dit eget vand med. Kom 15 minutter før interviewet, så du kan nå at køle ned efter din pendling. Tag ikke interviewerens væremåde personligt – hvis han eller hun har travlt, så tag det som et godt tegn, at kontoret har travlt.

Negativt formulerede interview spørgsmål.

Du ved allerede hvordan du skal forberede dig på spørgsmålet om dine svagheder. Men der er andre negative spørgsmål designet til at fange dig i brokkerier og problemer: Fortæl mig om et projekt der gik galt; fortæl mig om din mest besværlige kunde; hvad kan du ikke lide ved din tidligere chef; hvad er den største fejltagelse du har lavet? Av! Selvom du forsøger at forblive rolig og objektiv, kan disse spørgsmål få enhver ned med nakken.

Lige som du forbereder dig på svaghedsspørgsmålet, skal du også forberede dig på andre negativt formulerede spørgsmål. Forberedelsen er en halv sejr. Vær specifik omkring det du deler. Lad det ikke være op til interviewerens forestilling, fordi de vil altid formode det værste. Giv eksempler der detaljerer problemet fra start til slut, så det er klart hvad situationen var. Inkluder altid hvad du har lært eller hvordan du omvendte situationen eller kunden. Tal objektivt, med en neutral, ikke fordømmende tone.

Din mangel på selvtillid og dårlige interview vaner.

Sommetider er interview omgivelserne og intervieweren fine, men du ødelægger det for dig selv. Intervieweren spørger harmløst, hvorfor du forlader din nuværende stilling og du taler om dit dårlige forhold til din chef. Intervieweren spørger om du vil udvide din  erfaring med sociale medier og du fremhæver at det kun er en lille del af dit job, i stedet for at besvare spørgsmålet og fremhæve hvad du har udrettet på den digitale front. Intervieweren spørger dig om du vil fortælle om dig selv og i stedet for at svare et par præcise ting som intervieweren bør vide om dig, affyrer du din standard 2 minutters elevatortale om din livshistorie fra den dag du blev uddannet til nu.

Tal ikke negativt om dine tidligere arbejdsgivere, kolleger eller supervisorer. Du må ikke nedtone din erfaring. Giv din interviewer noget specifikt, ikke skabeloner. Lad ikke din manglende selvtillid eller manglende forberedelse køre din interview præstation af sporet.

Det er let at bebrejde et dårligt resultat på en forfærdelig jobsamtale, men du styrer mere end du selv tror. Gode interview vaner styrker proaktivt din selvtillid, og forbereder dig på svære interview spørgsmål og vilkår, som vil hjælpe dig med at sikre et positivt resultat på trods af en forfærdelig, vred eller fjendtlig interview situation.

Denne artikel er offentliggjort på Forbes den 21. maj 2012 og er skrevet af Caroline Ceniza-Levine og oversat til dansk.